STOCKHOLM

Kategori | Balkan, Politik, Serbien

Ban Ki-Moon skickade brev till Belgrad och Priština

Både det serbiska presidentkansliet och kosovoalbanska makthavare i Priština har bekräftat att de har fått brev från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om UNMIK:s förvandling, rapporterar radio B92.

Fyra månader sedan EULEX kom till Kosovo, utan att ersätta den befintliga UNMIK-missionen, meddelade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Serbiens och Kosovos presidenter om avsikten att reformera UNMIK. I förslaget sägs det, bland annat, att Kosovos polisstyrka (KPS) i serbiska byar skulle vara underställd UNMIK.

Generalsekreteraren meddelade säkerhetsrådet att FN:s mission i Kosovo kommer att ändra sitt uppdrag till förmån för större europeiskt egagemang. ELULEX kommer dock vara operera under UNMIK:s paraply som kommer att ledas av dess specielle representant, skriver B92.

I en rapport som överlämnats till säkerhetsårdets medlemmar säger Ban Ki-Moon att UNMIK inte kommer att kunna utföra förvaltningsfunktioner efter att Kosovos författning trätt i kraft, vilket sker den 15 juni. Generalsekreteraren säger också att han tagit hänsyn till EU:s beredskap att spela en större roll i Kosovo. Han preciserar att EULEX kommer att ta ett större operativt ansvar inom polis- och tullsektorn samt när det gäller internationellt rättsväsende.

Generalsekreterarens språkrör Michèle Montas sa att en ny FN:s representant för Kosovo kommer att väljas inom de kommande dagarna.

Tidigare idag meddelade Kosovos premiärminister Hashim Thaçi att den internationella närvaron kommer att omvandlas efter den 15 juni då den självutropade Republiken Kosovos författning träder i kraft.

Det kommer att ske en omkonfigurering av den internationella närvaron, så att Kosovo efter befogenhetsöverföringen kan fungera som en suverän och oberoende stat, sa Thaçi till journalister i Priština.

Kosovos president Fatmir Sejdiu har bekräftat att de kosovoalbanska makthavarna fått Ban Ki-Moons brev i vilket UNMIK:s omvandling nämns.

Hittills har det inte bekräftats officiellt att Belgrad och Bryssel fått generalsekreterarens brev, skriver B92.

(B92)

0 kommentar(er)

1 Trackback

  1. Kosovos författning träder i kraft idag | Balkanpuls skrev:

    [...] att varje slags ändring av de internationella civila och militära styrkors mandat, och särskilt omformningen av UNMIK, hör till FN:s säkerhetsråds exklusiva [...]

Skriv en kommentar

obligatoriskt*

  • Nyheter
  • Mest Lästa
  • Kommentar
  • Taggar
  • RSS
Advertise Here